Geen ouderdomsverklaring voor schildersbedrijven

Actal wil dat de Belastingdienst zélf digitaal controleert of schilders terecht een verlaagd BTW-tarief in rekening brengen. Dat bespaart zowel schilders als huiseigenaren veel onnodig administratief werk.

 

Voor onderhoudswerk aan woningen die ouder zijn dan twee jaar, mag het lage BTW-tarief worden toegepast (6% in plaats van 19%).  Schilders (en andere onderhoudsbedrijven) moeten de leeftijd van de woning wel kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een verklaring van de eigenaar van de woning. De Belastingdienst controleert dit. Volgens FOSAG, de brancheorganisatie voor schilders, gaat het om 265.000 verklaringen per jaar. Deze moeten worden gemaakt, ingevuld en bewaard. Als de ondernemer niet kan aantonen dat de woning ouder is dan twee jaar legt de Belastingdienst een naheffingsaanslag op.

 

FOSAG heeft te kennen gegeven graag een betere toegang te willen tot de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Hierin wordt onder meer het bouwjaar van de woning geregistreerd. Zo zouden zij – zonder tussenkomst van de woningeigenaar – voldoen aan de bewijslast. Actal heeft dit verzoek onderzocht, en ontdekte een alternatief dat nóg minder belastend is. De Belastingdienst heeft ook toegang tot de Basisregistraties Adressen en Gebouwen en kan dus zélf de controles uitvoeren. Bij twijfel over de leeftijd van de woning kunnen schildersbedrijven ook in deze Basisregistraties kijken, maar hoeven geen verklaring meer aan te leveren aan de Belastingdienst. Deze oplossing heeft veel voordelen: minder administratieve lasten voor een schildersbedrijf en zijn opdrachtgever. Minder kans op fouten en naheffingen. En duidelijkheid vooraf over het BTW-tarief.
Actal heeft dit advies gegeven aan staatssecretaris Weekers van Financiën.