Rotterdamse studente wint essaywedstrijd over vermindering van de regeldruk
Wasima Khan, studente fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is uitgeroepen tot winnaar van de essaywedstrijd ‘Minder regels, een makkie?’ In haar essay ‘(Ver)lichtende voorbeelden’ introduceert zij de burger-eed. Voortbouwend op de beroepseed bij artsen en bankiers, ziet zij de burger-eed als een manier om inwoners van Nederland te stimuleren om verantwoordelijkheid te nemen. Een concrete, eerste stap tot een cultuur- en gedragsverandering. Waar andere essays hun pijlen vooral richten op de overheid als veroorzaker van regeldruk, roept Wasima Khan ons allemaal op om actief mee te denken en gezamenlijk de regeldruk te beteugelen.
Op de Actal-conferentie ‘Merkbaar minder regeldruk’ reikte jury-voorzitter Boris van der Ham vanmiddag aan Wasima Khan de hoofdprijs uit: 1 jaar collegegeld. Kort hiervoor had Jan ten Hoopen het boek met daarin het essay van Wasima Khan overhandigd aan Minister Plasterk.
Wat eraan voorafging
Om studenten te betrekken bij de gedachtevorming over het merkbaar verminderen van de regeldruk in Nederland, schreef Actal in het najaar van 2012 een essaywedstrijd uit: ‘Minder regels, een makkie?’. 51 studenten hebben een essay ingestuurd. De jury heeft alle inzendingen beoordeeld op originaliteit, realiteit, impact en schrijfstijl. Naast Boris van der Ham zaten Joeri van den Steenhoven en Lili Doude van Troostwijk in de jury.
De inzenders hebben heel verschillende achtergronden: van filosofie tot bouwkunde, van ergotherapie tot bedrijfskunde. Regeldruk en bureaucratie zitten immers overal, in alle sectoren van de maatschappij. Of je nu econoom, verpleegkundige, jurist, tandarts, civiel ingenieur, accountant of politieagent bent, je krijgt er altijd mee te maken. En Actal is altijd op zoek goede ideeën om zaken eenvoudiger en efficiënter te regelen.